Ako sme si (ne)dali pivo na vrchole a unikli pred čertami

Vystúpiť na jediný tatranský velikán, kde čapujú pivo a bezpečne zvládnuť výstup na vrchol kde sa stretávajú čerti. Aj to sa dá zvládnuť za jediný víkend v spoločnosti skvelých ľudí.
utorok, 20. august 2013

S Peťom sme termín a miesto kam sa spoločne vyberieme hľadali dlho. Pôvodne to mala byť niektorá zo zahraničných destinácií, no vo finále vyhral víkend v domácich Tatrách. Plán bol jasný - v sobotu si dať čapované pivo na jednom tatranskom velikáne a v nedeľu zvládnuť nástrahy iného, strážiaceho poklady a drahé kamene.

Podľa dohody boli Peťo, Jano aj Noro ráno pripravení vyraziť. Nič netušiaci "účastníci zájezdu" veselo, no s miernou obavou čo ich čaká, sadli do kabíny smer Skalnaté pleso a neskôr ešte vyššie. Zopár výhľadov z Lomnického sedla a vyrážame. Pohľad do západnej steny zobral úsmev všetkým, no chlapi necúvli! Bravúrne zvládli úvodnú dych vyrážajúcu expozíciu. Užívali si aj zbytok túry s hrebeňovou pasážou až na vrchol Lomnického štítu (2634m). Jediný vrchol, kde je okrem výhľadu a dobrého pocitu z výstupu, odmenou aj čapované pivečko.

V nedeľu nás čakal najvyšší vrchol v hrebeni Bášt. Podľa legendy sa tu počas svätojánskej noci schádzajú čerti. Iná vraví, že vrchol stráži ukryté poklady a vzácne kamene pred odvážlivcami a zlatokopmi. Nie nadarmo sa mu vraví Satan (2421m). Napriek jeho názvu, je relatívne ľahko dostupný a ponúka úchvatné výhľady. A keby len výhľady, ale v tento deň aj milé prekvapenie ;).

Víkend ako z katalógu. Počasie už síce jesenné, no stále slnečné a teplé. Výhľady viac ako úchvatné. A partia? Skvelá. Okrem toho naša ďalšia spoločná túra s kamarátom a horským vodcom Dušanom.