Gerlach - trikrát inak

Výstup na Gerlach je povinná jazda každého vodcu. Vždy je to však iný zážitok, akoukoľvek trasou, s inými ľuďmi. Koncom júna to bolo trikrát inak.

nedeľa, 28. jún 2015

V polovici júna býva nad 2400m miestami ešte sneh. To je limitujúcim faktorom pre počet ľudí v skupine, ktorý je max. 2 ľudia v skupine. Limitujúci faktor zároveň otvára viaceré možnosti ako vystúpiť na Gerlachovský štít, pričom záleží hlavne na šikovnosti klientov.

Inak tomu nebolo ani v druhej polovici júna. Batizovskú žľab plný snehu, mačky a čakan povinná výbava. Naopak, Velický žľab a hrebeňové úseky bez snehu. V priebehu jedného týždňa sme so skvelými ľuďmi od Košíc po Moravu absolvovali tri túry fantastické túry, každú inou trasou.

Na úvod Martinovka - jedna z najkrajších hrebeňových túr v tatrách. Nekonečne dlhá, vyhľadmi a expozíciami vyšperkovaná, na hranici lezeckého terénu obtiažna veľkolepá túra. Monika a Peter to zvládli viac ako bravúrne.

Deň na to Tatarkova próba cez Tetmajerovo sedlo a Zadný Gerlach. Krásna línia, mierne kratšia túra a najkrajšie úseky z Martinovky. Vrcholové fotky sme fotili ráno krátko po 9:00. Chlapi z Moravy sa držali skvele.

A na záver klasika, normálka Velickým žľabom na vrchol a obídením Batizovského žľabu do Btizovskej doliny späť. Peťo a Miro, otec a syn z Košíc, nezaváhali ani na sekundu.

Ďakujem za skvelý týždeň na Gerlachu - stále inak.