3 dni, 3 vrcholy

Ivan má ambiciózny plán. Chce vystúpiť na všetky najvyššie vrcholy európskych krajín. Celkovo je ich takmer 50. Je ešte len na začiatku cesty, no začiatok si zvolil u nás.

sobota, 21. september 2013

Ivan má ambiciózny plán. Chce vystúpiť na všetky najvyššie vrcholy európskych krajín. Celkovo je ich takmer 50. Je ešte len na začiatku cesty, no začiatok si zvolil u nás.

Ivan ma oslovil už začiatkom leta. Jeho plán zdolať najvyšší vrch Slovenska - Gerlach (2655m) a Poľska - Rysy (2503m) mal byť okorenený výstupom na majestátny dvojvrchol Vysokej (2547m). Zdravotné problémy mu však plán prekazili, tak sme to preložili na jesenný termín. V týždni pred jeho príchodom sa začalo leto v tatrách pomaly ale isto končiť a vidina ideálneho počasia pripomínala svojou intenzitou noty na bubon v nie práve rockovom rytme.

Východiskom pre prvú túru sa nám stala útulná Majláthova chata na Popradskom plese. Počasie ráno vyzeralo ako-tak dobre.Vyrazili sme teda do Zlomiskovej doliny. V Dračom sedle sa podmienky výrazne zmenili. Začalo intenzívne snežiť a čochvíľa sa krajina zahalila pod bielu perinu. Vrchol Vysokej sme teda vynechali a postupovali ďalej cez štrbinu zvanú Kohútik na Rysy. V lete je to terén bez vážnejších komplikácií. Teraz tomu tak určite nebolo. Zostup z Kohútika pripomínal nefalšovaný zimný alpinizmus. Ivan, severan z Nórska, to zvládol bravúrne.

Zo sedla Váha nás čakal už len pohodový turistický chodník na najvyšší vrchol Poľska. Teda, mysleli sme si to. Sneženie a silný vietor zmenil inak pohodový výstup na pokračovanie alpinizmu v priamom prenose. Okrem nás sa v teréne motala aj skupina ďalších ambicióznych nič netušiacich nadšencov márne hľadajúc tú správnu cestu na vrchol.  Pohodovým tempom sme ich predišli a na vrchol sa za nami ťahal vláčik asi 20-tich turistov "mluvícich česky". Rysy máme zdolané. Teraz rýchlo na chatu pod Rysmi doplniť tekutiny a presun pod Gerlach na Sliezsky dom.

Finále ako z veľkej knihy. Počasie ideálne. Hore je trochu snehu a podmienky už začínajú mať charakter zimných. Na výstup sa okrem nás chystá aj početná skupina ďalších vodcov s klientami. Vyrážame v rýchlom tempe a vrchol zdolávame vo výbornom čase. Skvelý deň, super výstup. Lepší narodeninový deň si Ivan nemohol priať.

Po dvoch dňoch máme dva kopce. Ivana čaká ešte tretí, najvyšší u našich južných susedov - Kékes (1014m). Ten už zdolá sám.